کلیه پروفیل های مورد مصرف در ساخت یونیت ها منطبق با استاندارد ملی 12291 و 6840 می باشند که در آزمایشگاه مرکزی مجتمع صنایع فناور پلاستیک سپاهان به صورت روزانه و در حین تولید مورد آزمون قرار می گیرند. آزمون هایی که بر روی پروفیل های خام مصرفی انجام می گردند عبارتند از:
1. آزمون تعیین جرم واحد طول : این مقدار حداکثر 5 درصد با مقدار اسمی اعلام شده از طرف تولید کننده اختلاف دارد
2. جرم حجمی یا دانسیته: 1/4 گرم بر سانتی متر مکعب
3. کنترل وضعیت ظاهری به جهت عاری بودن از حفره، سوراخ و زائده های نامطلوب دیگر
4. خمیدگی در طول: حداکثر مجاز یک میلی متر در 1 متر طول
5. نقطه نرمی ویکات (Vi-cat): معادل 85 درجه سانتیگراد
6. پایداری در برابر حرارت 150 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه: عاری از هرگونه ترک، پولک، لکه های رنگی و تاول
7. بازگشت حرارتی در دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه: کمتر از 2 درصد (مقدار میانگین 1/6 درصد)
8. بازگشت دیفرانسیلی ناشی از تغییر اندازه های طول دو سطح پروفیل در اثر حرارت: کمتر از 0/4 درصد
9. تنش در نقطه شکست: بر اساس استانداردها این مقدار به شکل سطح مقطع وابسته بوده و باید بالاتر از 30 نیوتون بر میلی متر مربع باشد ( مقدار میانگین به دست آمده معادل 48 نیوتون بر میلی متر مربع)
10. شکست چارپی: بالاتر از 20 نیوتون بر میلی متر مربع با استفاده از دستگاه آزمون دیجیتالی اتوماتیک (نمونه ها با استفاده از دستگاه CNC تهیه شده و خطای اپراتور در پایین ترین مقدار ممکن می باشد)
11. مقامت در برابر ضربه تحت شرایط سرد: نمونه ها حداقل یک ساعت در دمای 12- درجه سانتیگراد نگهداری شده و سپس وزنه 1 کیلوگرمی از ارتفاع 1/5 متر بر روی نمونه پرتاب می شود. حداکثر 1 نمونه از 10 نمونه آزمون اجازه شکست دارد.
علاوه بر موارد ذکر شده فوق، باید اذعان داشت که نتایج آزمون جوش بسیار پر اهمیت بوده و به حد بسیاربالایی وابسته به شرایط جوش و دستگاه های بکار رفته می باشد؛ لذا در فواصل زمانی منظم دستگاه های جوش از نظر سطح کیفی جوش ها مورد بررسی و آزمون قرار می گیرند.